Dżem z borówki amerykańskiej na 2 sposoby
piątek, 25 listopada 2016


Nawet mając kilka krzewów borówki w ogródku przydomowym czy na działce okresowo możemy " cierpieć " na nadmiar owoców. Część owoców zużywamy na bieżąco, są pyszne i bardzo zdrowe, możemy też mrozić - borówka świetnie się do tego nadaje -mamy pięknie zachowane owoce mogące służyć do dekoracji deserów przez cały sezon zimowy, resztę proponuję przeznaczyć na przetwory może to być aromatyczny winno-słodki dżem lub sok - który jest nie tylko słodki ale ma rześką nieco korzenną nutę.

1/ Przepis prawie ekologiczny wykorzystujemy naturalne pektyny zawarte w borówce

Składniki:

  • borówka amerykańska ok 1 kg
  • cukier -niepełna szklanka lub w/g uznania
  • sok z połowy cytryny

Owoce wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu, czasami mieszając aby się nie przypaliło, przez około 2 godziny, tak aby płyn odparował i konsystencja się zagęściła. Dobrze gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków.Gotowe!


2/ przepis z wykorzystaniem proszku żelującego.

Składniki:

  • borówka amerykańska ok. 1 kg
  • opakowanie proszku żelującego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cytryna

Borówki dajemy do garnka i mieszamy z proszkiem żelującym, podgrzewamy do zagotowania, mieszając aby nie przywarły. Dodajemy cukier i znów mieszamy i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy sok wyciśnięty cytryny i kolejny raz mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kończymy podgrzewanie , ale dalej mieszamy do zlikwidowania piany. Dobrze gorący przekładamy do słoiczków, stawiamy dnem do góry. Gotowe!



Galeria

przewiń do góry