Nawet mając kilka krzewów borówki w ogródku przydomowym czy na działce okresowo możemy " cierpieć " na nadmiar owoców. Część owoców zużywamy na bieżąco, są pyszne i bardzo zdrowe, możemy też mrozić - borówka świetnie się do tego nadaje -mamy pięknie zachowane owoce mogące służyć do dekoracji deserów przez cały sezon zimowy, resztę proponuję przeznaczyć na przetwory może to być aromatyczny winno-słodki dżem lub sok - który jest nie tylko słodki ale ma rześką nieco korzenną nutę.
1/ Przepis prawie ekologiczny wykorzystujemy naturalne pektyny zawarte w borówce
Składniki:
Owoce wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu, czasami mieszając aby się nie przypaliło, przez około 2 godziny, tak aby płyn odparował i konsystencja się zagęściła. Dobrze gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków.Gotowe!
2/ przepis z wykorzystaniem proszku żelującego.
Składniki:
Borówki dajemy do garnka i mieszamy z proszkiem żelującym, podgrzewamy do zagotowania, mieszając aby nie przywarły. Dodajemy cukier i znów mieszamy i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy sok wyciśnięty cytryny i kolejny raz mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kończymy podgrzewanie , ale dalej mieszamy do zlikwidowania piany. Dobrze gorący przekładamy do słoiczków, stawiamy dnem do góry. Gotowe!