NIEBIAŃSKI OWOC
wtorek, 9 sierpnia 2016

Być może jej pojawienie się nie odciśnie tak dużego piętna na naszym życiu, jak miało to miejsce w XVI wieku, wraz z przybyciem do Europy ziemniaka, jednak bez wątpienia borówka – bo o niej tu mowa – ma wszelkie predyspozycje by znaleźć się bardzo wysoko na liście owocowych sław. Nie bez kozery już dziś uznawana jest za owoc XXI wieku!

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), zwana potocznie borówką amerykańską, to owocowy krzew należący do rodziny wrzosowatych (Ericaceae) dorastający do około 2 metrów. Jest gatunkiem dziko występującym w północno-wschodnich terenach USA, a obecnie bardzo chętnie uprawianym w naszych przydomowych ogrodach.

Owoce borówki są niebieskie, słodkie, czasem lekko kwaśne i bez wątpienia bardzo smaczne. To właśnie dlatego jak i ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne, borówka amerykańska została uznana za owoc XXI wieku.

Poszczególne odmiany różnią się zawartością cukrów i poziomem kwasowości owoców, a także ich wielkością i kształtem. Owoce najwcześniej dojrzewających odmiany, jak np. Earliblue czy Duke, zbierać można już w połowie lipca. Najpóźniejsze mogą natomiast nie zdążyć do końca dojrzeć przed wystąpieniem pierwszych przymrozków, jednak możliwość przedłużenia owocowania borówki aż do końca września to ich duża zaleta.

NIEBIAŃSKI OWOC

Owoce borówki amerykańskiej należą do moich ulubionych. Każdego roku, wraz z nadejściem lata, niecierpliwie wyczekuję tych pierwszych i z satysfakcją przyglądam się, jak w miarę dojrzewania przybierają one intensywnie niebieską barwę, która wydaje mi się doskonale współgrać z ich niebiańskim smakiem. Bez wątpienia stanowią atrakcyjny dodatek do muffinów i ciast, ale dobrym sposobem na pełne wykorzystanie ich właściwości zdrowotnych jest delektowanie się surowymi owocami w postaci dodatku do płatków śniadaniowych, budyniu czy jogurtu lub z niewielką ilością bitej śmietany. Fakt, że borówka amerykańska powinna stanowić element naszej diety wynika bowiem nie tylko z jej walorów smakowych, ale z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Nie bez przyczyny uważa się ją za jeden z najzdrowszych owoców, a długa lista korzyści związanych z jej spożywaniem staje się coraz lepiej znana w społeczeństwach na całym świecie. Czy zatem przesadzone będzie porównanie jej do ambrozji naszych czasów – spróbujcie i oceńcie Państwo sami…

Zdrowie w antyoksydantach

Nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu. Korzystne właściwości borówki są zasługą antyoksydantów, których jest ona bogatym źródłem.

Antyoksydanty są substancjami chroniącymi organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli bardzo aktywnych form tlenu o silnych właściwościach utleniających. Niszczą one błony komórkowe i DNA w organizmie człowieka, w procesie znanym jako stres oksydacyjny komórek, który jest odpowiedzialny za wiotczenie skóry, pogarszanie wzroku oraz choroby nowotworowe i ogólnie pojmowany proces starzenia, organizmu. Wraz z wiekiem produkcja naturalnych antyoksydantów w organizmie człowieka maleje. Występującymi w borówce związkami o charakterze antyoksydacyjnym są głównie antocyjany a także wit. C i E, resweratrol, flawonole i taniny. Według danych z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research) owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich innych owoców. Dzięki temu, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia. Dlatego też powiedzenie „łączyć przyjemne z pożytecznym" zdaje się być idealnie dopasowane do naszej bohaterki, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i leczy i w tym lekarstwo wcale nie jest niesmaczne!

Wieczna młodość

W poszukiwaniu wiecznej młodości sięgamy po drogie kosmetyki i zabiegi chirurgiczne. Jest jednak inna, równie efektywna droga, przy czym tańsza i… zdecydowanie smaczniejsza! Dieta bogata w przeciwutleniacze, obficie występujące w owocach borówki, może nas skutecznie ustrzec przed procesami starzenia. Zapobiegając uszkadzaniu komórek poprzez neutralizowanie rodników, a także poprawiają elastyczność skóry i naczyń krwionośnych, przeciwutleniacze pełnią kluczową rolę w spowalnianiu procesów starzenia. Są niezbędne do zachowania witalności i są naszymi sojusznikami w walce z chorobami związanymi z procesem starzenia jak np. choroba Alzheimer'a, czy choroby serca. Zachować jak najdłużej młodość? Tak, dzięki borówce amerykańskiej!

Serce jak dzwon

Szybki rozwój cywilizacyjny niesie ze sobą niestety zagrożenia takie jak stres, brak aktywności ruchowej czy ogólnie rzecz ujmując choroby cywilizacyjne. Również w tej materii borówka okazuje się doskonałym panaceum. Owoce borówki pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, które zwiększa ryzyko zawału serca i chorób układu krążenia. Antocyjany uwolnione z pigmentu znajdującego się w niebieskiej skórce owoców wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne, a także wzmacniają żyły i tętnice.

Dobry wzrok

Podobnie jak marchew (Daucus carota), borówka stanowi doskonałe źródło witaminy A, dzięki czemu zapobiega pogarszaniu się wzroku oraz zwiększa zdolność do widzenia po zmroku. Ekstrakty z borówki są wykorzystywane w japońskiej medycynie do polepszania funkcji widzenia i przynoszenia ulgi zmęczonym oczom.

Niezawodna pamięć

Najnowsze badania pokazały, że codzienne picie jednej szklanki soku z borówki amerykańskiej wystarcza do znaczącego polepszenia naszych zdolności do zapamiętywania i uczenia się. Wszystko dzięki polifenolom obecnym w owocach, które poprawiają funkcjonowanie neuronów w mózgu i przyspieszają ich zdolność do przesyłania impulsów elektrycznych.

Smukła sylwetka

140 gram owoców borówki zawiera jedynie 1 gram tłuszczu, co więcej jest to zdrowa forma tłuszczu HDL który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce borówki nie zawierają natomiast „złego" cholesterolu LDL, a nawet obniżają jego poziom dzięki zawartości fitoestrogenów. Ponadto 140g owoców zawiera około 7 gram błonnika, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego- przyspiesza perystaltykę jelit i rozwój korzystnych bakterii jelitowych, usuwa trujące związki z organizmu człowieka. Wysoka wartość odżywcza owoców borówki wynika również z ich wysokiej zawartości potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza a także witamin takich jak ryboflawina i niacyna. Szklanka owoców borówki to tylko 40 kalorii, a ile zdrowia!

Kompletne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówki czynią ją bezcennym narzędziem w walce z chorobami i bez wątpienia powinna stanowić część diety każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i dobrą kondycję. Czy możemy zatem pozwolić sobie na to, by nie korzystać z jednego z najsmaczniejszych i najzdrowszych prezentów jakie daje nam natura?

Szczególnie polecane odmiany:

Chandler- Odmiana charakteryzuje się niezwykle dużymi, kwaskowymi, jasnoniebieskimi owocami o średnicy ok. 2 cm. Bardzo plenna. Okres owocowania trwa od 4 do 6 tygodni i rozpoczyna się w połowie lipca.

Bluecrop- najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej. Cechuje ją wysoka plenność (4-9 kg jagód z krzewu) i duże, kuliste, owoce o winno-słodkim smaku pokryte bardzo intensywnym nalotem woskowym. Owoce dojrzewają około połowy lipca. Zaletą tej odmiany jest mała wrażliwość na suszę i dostateczna odporność na mróz

Darrow- bardzo długo owocująca odmiana- od końca lipca do połowy sierpnia. Owoce bardzo duże, spłaszczone, pokryte słabym nalotem woskowym. Miąższ zwarty, winno-słodki, aromatyczny, smaczny dopiero po uzyskaniu przez owoce pełnej dojrzałości. Zaletą tej odmiany jest duża plenność.

Brigitta- Silnie rosnąca odmiana australijska. Owoce duże, smaczne, doskonałej jakości. Dojrzewają późno, ale jednocześnie. Nadają się do długiego przechowywania w lodówce nie tracąc jędrności i smaku.

Duke- uznawana za najlepszą wcześnie owocującą odmianę. Owoce zróżnicowanej wielkości, pokryte intensywnym nalotem woskowym. Odmiana cechuje się wysoką plennością.

przewiń do góry